таг: учител

Манирите на El Maestro, професорот селектор на Уругвај кој владее со ботаника

Селекторот на Уругвај, 71-годишниот Оскар Табарез е една од најмаркантните фигури на Светското 2018. Имасериозен здравствен проблем (синдромот Гијен-Баре), но тоа не му сметаше да го внесе Уругвај во четвртфиналето и да го исфрли Кристијано Роналдо од Светското првенство. Повеќе

Витгенштајн: „Ќотекот е од рајот излезен“

Австриски филозоф го има напишано неговиот славен „Логичко-филозофски трактат“ во 1918. Тој е прв пат објавен во Германија три години подоцна. Што правел Витгенштајн во меѓувреме? Бил селски учител. Повеќе

Албер Ками до неговиот учител oд основно
Кога се исплати да си просветен работник

Откако му јавиле дека ја добил Нобеловата, Ками прво помислил на мајка му. Втората мисла му била за неговиот учител во основно, без кого „ништо од тоа не би се случило". Повеќе