таг: турбо-фолк

Турбо-фолк без музика
За тие што им смета турбо-фолк музика

Пред погрешно да се сфатиме, авторот на монтажите нагласува дека: целта на спотовите не е нечие вреѓање или омаловажување. Повеќе

Кога Мица беше закон
Залудна полувековна борба против „кичот и шундот“

Нова книга за антологиските стихови на Мица Трофртаљка, џејмсбрауновската ароганција на Лепа Лукиќ и Александровац како српски Нешвил. Плус бонус песна со економско-социјална содржина. Повеќе

Еволуцијата на женскиот субјект во турбо-фолкот
„Да уништим ти живот више волим од оргазма“

Неодамна излезе од печат книгата „Турбо-фолк ѕвезда" на младиот босанец Златан Делиќ, кому ова му е всушност магистерска теза од областа на родовите студии. Дали е можно академско истражување на турбо-фолкот без да се плука по него? Изгледа да. Повеќе

Турбо-фолкот не простува

Бизарното рокенрол и поп потекло на некои десетина турбо-фолк хитови. Кеба и Џеј од старт ќе ги фатите како касапеле, Цеца сте ја излижале од слушање не ви текнала. Повеќе