таг: тед говор

Трите најпопуларни ТЕД бизнис говори од минатата година

Точно дека сè ова што ќе го чуете од четирите говорници (последниот говор е од дует) нема да може копи-пејст да го аплицирате на сопствениот случај и ситуација. Ама уште поточно е дека има многу што да научите од овие. Повеќе

3000 години историја на качулката
Ако ви се гледаат ТЕД говори за креативност, тука имате 25
Корисноста од создавање бескорисни работи

Симон Гирц е инженер и една од најфантастичните појави на Јутјуб, каде најчесто ги презентира своите никако употребливи роботизирани изуми од типот шлем за миење заби, кој не функционира, или аларм за будење со шамарање, кој технички функционира. Симон има цела филозофија зад потребата од бескорисност. Повеќе

ТЕД говор: Таика Ваитити - Вештина на креативност
Послушајте забушанти

Човеков се обраќа на секој што е лично и длабоко запознаен со постапката на одложување на секоја можна задача до крајни можни рокови, и пробува да им (ни) помогне, пред стварно да снема време. Од кај знае што треба да се направи? И он е ист таков. Повеќе

Животниот циклус на една маица
Како возењето точак те менува
Зошто за монотоно поминат одмор е сеедно дали трае три дена или две недели?
Искуство наспроти меморија

Во нас има две јаства кои имаат конкурентни сфаќања за среќата. Едното инсистира да му е убаво во психолошката сегашност. Другото е склоно да сумира, и својата проценка на задоволство да ја врши во ретроспектива. Важните одлуки (за среќа?) сепак ги носи второто.  Повеќе