таг: плоштадот тиенанмен

Целосната фотка од мажот пред тенковите на Тиенанмен

Годинава е точно три децении од студентските протести во Пекинг за кои скоро никој во Кина не знае ни дека се случиле. Во остатокот од светот, сликата од човекот со кесите пред тенковите е иконата на овие протести. Кадарот што го знае цел свет е само многу мало делче од една многу позастрашувачка слика. Повеќе

Историјата нема да се запамти

Годинава беше 25 годишнината од протестите на Тиенанмен, настан кој речиси никој млад Кинез (под 30 години) не ни знае дека се случил и покрај тоа што во судирите сред Пекинг загинаа околу 2.000 луѓе. Повеќе