таг: матура

А вие бяхте ли "принцеси" на абитуриентският си бал?
Не беа тие матурски фустани шиени за нарачување од интернет
Веќе ни на речник не можеш да му веруваш
Какво време дојде

Како да наместиш ученици што мамат на матурски испит со тоа што препишуваат од интернет? Замени ги податоците онлајн со лажни. Барем тоа е лесно. Повеќе

Тајниот презир на Бодлер кон Иго
Колегата-давеж

Виктор Иго, еден од француските книжевни џинови, како човек бил давеж. Барем така тврди неговиот современик и колега, Бодлер. A со него се согласуваат и современите француски матуранти. Повеќе

Грлом у јагоде
Сакам поново да се снима

Сакам мои школски другари Албанци да дојдев поново на исту матурску масу дваесе године стару и непипнату. Сакам. Сакам да виду колко брчке имав на чело, сакам да слушну имав ли работу, паре, деца. Сакам око мое да види бела ли ги е коса, дали се и даље исто гледамо у фармерке и старке, или смо с'га после дваесе године - исти а различни. Повеќе

"Не сте толку посебни"
Порака до матурантите:

"Качи се на планина не за да закачиш знаме туку за да го победиш предизвикот. Уживај во воздухот и запомни го погледот. Качи се таму за да го видиш светот а не за тој да те види тебе", порачува еден паметен даскал кој 26 години им предава на средношколци. Повеќе

Расел Бренд за матурски испит во Британија
Кили за магистерска

Ставови на Бренд за декриминализација на дрогата, твитови од славни личности, хип-хоп и контроверзни спортски мемоари се дел од предлог-пакетот реформи на завршниот испит по англиски јазик и литература за средношколци. Предложени од конзервативниот министер за образование. Што не е јасно тука? Повеќе

Бугарија оди на матура

Кратка репортажа од соседството. Тема - матура, поконкретно - матурантки. Во моментов некоја певаљка седи некаде, ја чита статијава и со подзината уста им се чуди на децава - кај најдовте бре толку пудра и чипка. Плус: реакција од Бугарија. Повеќе