таг: цунами

Koга фолклорот спасува живот
Митовите како прирачници за справување со катастрофи

Митологиите на различни култури содржат предупредувања и совети за земјотреси, вулкани и цунами. До сега тие беа од интерес само на етнолозите, фолклористите и антрополозите. Но и природонаучниците (конечно) почнуваат да ги сфаќаат сериозно. Повеќе

Детето што преживеа цунами и го немаше 21 ден ќе игра за Спортинг

Во 2004. година стана познат откако го пронајдоа три недели по страшното цунами во Индонезија, а денес станува член на младинскиот состав на Спортинг Лисабон и оди по стапките на идолот Кристијано Роналдо. Повеќе

Прослава во чест на цунамито

На точно три години од катастрофалниот земјотрес и цунамито во Јапонија кои одземаа 19.000 животи, фудбалерите на Хирошима со посебна прослава им оддадоа почит на жртвите, одбележувајќи го датумот 11.3. Повеќе

Зошто цунамито во Јапонија беше џиновско

Сите (надлежни за тоа) го очекуваа минатогодишното цунами, она што никој не го очекуваше или предвиди беше неговата големина. Повеќе

Инструменти направени од она што остана по цунамито
Нека свират 1,000 виолини

Еден можен начин на сеќавање на некаква национална катастрофа - од нејзините остатоци да се создаде нешто трајно и убаво. Повеќе