таг: црвенкапа

Црвенкапа укината заради ширење сексизам

Државно училиште во Барселона прави чистка во својата библиотека на книги кои „континуирано повторуваат токсични родови стереотипи“. На пример книги како Црвенкапа. Повеќе

Со секира по нов театар
Што ти прави негативна критика...

Режисер на претстава која игра во новоизградена сала од 35 милиони евра во Манчестер бил изнервиран од лошите критики за неговата претстава. Зел секира од театарските реквизити и почнал да мава по ѕидовите и ентериерот. Директорот на институцијата потоа најсмирено му ја испратил сметката. Повеќе

Си бил еден инфографик
Little Red Data Hood

Црвенкапа ја посетува баба ѝ од 1697, кога приказната за неа и волкот била објавена прв пат во француска антологија на детски приказни. И во оваа, од 21. век, таа го прави истото. Ама не е баш исто. Повеќе

Црвенкапа каква што не била

Клипот е базиран на вистинска бајка. Бајка што сте ја слушале и гледале, ама никогаш вака. Повеќе