таг: ајлан ал курди

Трагичната слика што и даде лик на бегалската криза

Истражувачи анализираат како сликата од 4-годишниот Ајлан Курди го смени целиот начин на кој зборуваме за бегалската криза. Избрана е конкретно оваа слика затоа што во рок од 12 часа беше прикажана на 20 милиони екрани низ светот. Повеќе

Како пак не го разбраа Шарли Ебдо

Францускиот магазин деновиве објави две карикатури со Ајлан Курди, што инстантно заврши како глобален скандал, посебно во муслиманскиот дел од светот. Ако се вади некое политички коректно НЗС за сумирање на бунтот против Шарли Ебдо, тоа би било - расизам и предрасуди против бегалците. Повеќе

Малото тело со голема порака
Јерговиќ за Ајлан ал Курди

Текст кој не е лесно ни да се чита, ни да се преведува со замаглени очи. Истите оние со кои ги гледаме фотографиите поврзани со него, на тој начин учествувајќи во реалноста на една детска смрт, неподнослива за секој кој има душа.   Повеќе