таг: звуци

Кога машините за перење свират на харфа

Бизнисот на изработка на „џинглови“, потсетници и аларми за различни апарати за домаќинството цвета. Но дали звуците што ги испуштаат тие навистина им прават разлика на потрошувачите или само создаваат непотребна врева? Повеќе

Градот што мора да замолчи за да се сними звук на виолина

Жителите на Кремона во Италија деновиве се особено чувствителни на звуци. Во обезбедување тишина е ангажирана дури и полицијата. Сето тоа само за да се направат квалитетни снимки од Страдивариуси за идните поколенија. Повеќе

Шепотење и шушкање: трендот на видеа со смирувачки звуци
Што е АСМР?

Однапред се извинуваме за последиците што може да ги искусите од гледањето на овие видеа. Ама (спојлер) има ли поубаво од звук на рака што минува по плишана прекривка? Повеќе

Како да визуелизираш звуци со ајфон?

Апликациите за аугментирана реалност главно се користат за комерцијални цели. Иако се скапа „играчка“, има и ентузијасти кои ја користат експериментално. Во овој случај за мапирање и визуелизација на звуци во простор. Следниот пат кога ќе ви дојде да му се издерете некому помислете како тоа изгледа, не метафорично, туку реално. Повеќе

Звукот на Википедија
само немојте да ни заспиете

Ѕвончиња, жичани инструменти, длабоки и високи тонови, придружени со психоделични шарени кругчиња. И сето тоа генерирано од корисниците на најголемата интернет енциклопедија. Повеќе

Вуууф, туп, ц’нг, так-так
Олимписки медал за тон

Некои спортски звуци се незаменливи: оној ритмичниот на пинг-понг топчињата, електронскиот сигнал пред почетокот на пливачките трки. За тие да бидат јасни и гласни си има занимање - официјален тонец на Олимпијадата. Повеќе

Аронофски низ звуци
Видео есеј

Некој со ник kogonada специјализира правење видео есеи онлајн. И тоа еден вид есеј, кој се концентрира на само една карактеристика на одреден филмски автор - на пример компилации на кадри снимени од жабја перспектива од филмовите на Тарантино, или на оние снимени со субјективна камера во Breaking Bad. Повеќе