таг: сликари

Како да препознаеш славни сликари

Ако мислите дека историчарите на уметност, кураторите и оние со наводно богата општа култура знаат да ги спојат славните сликарски дела со нивните автори затоа што многу учеле и читале, еве начин да ги „хакирате“. Методот не работи 100%, но веројатноста за погодок е сепак многу голема. Повеќе

Уметниците кои сликаат за Нобел

Повеќето од Нобеловите награди беа доделени минатата недела, а последната, за економија, ќе биде сопштена денес (понеделник). За голем број добитници ова е кулминација на нивното животно дело. Но за мала група уметници, соопштенијата на наградите значат почеток на неколкунеделна напорна работа. Повеќе

Филозофско-сликарски мешап
Кант како Пикасо

Интересна комбинација на филозофи и сликари, базиран врз сличностите во нивниот светоглед. Штета што не го искористиле Ворхол, тој би легнал на еден куп поп-филозофи од земјата и странство. Повеќе