таг: северен сентинел

Маченик или „американски куртон“?

Во јануари 1956-та група од пет американски мисионери решаваат да контактираат домородно племе во источен Еквадор со цел да ги преобратат во христијанство. По само неколку дена од првиот контакт тие се убиени со копја на една затскриена плажа. САД се вџашени од веста, а Лајф магазинот објавува сторија на 10 страници за нив. И за неодамнешната смрт на Џон Ален Чау се крена огромна галама, ама ни приближно позитивна. Повеќе

Има зошто „дивите“ се уплашени од мисионери

26-годишниот мисионер решава да го посети племето на островот Северен Сентинел во намера таму да ја шири својата вера и покрај забраната од индиската полиција да се приближи до островот, бидејќи изложеноста на надворешни патогени би можела да го убие изолираните домородци, и предупредувањето од истата полиција дека изолираните домородци најверојатно ќе го убијат. Повеќе