таг: руски јазик

Од работник на нива до легендарен голман во Премиер лига
Приказна за фудбалскиот пат на Павел Срничек

Стотици фудбалери и тренери минале низ англиската фудбалска лига, но ретко кој оставил впечаток кај навивачите како легендарниот чешки голман Павел Срничек. Ден денес по стадионите се скандира неговото име, затоа што беше симбол за непокор. Повеќе

Украинците забрзано учат украински

Украина е билингвална земја а таква и ќе остане. Но, судирот со Русија очекувано ги хомогенизираше блоковите а јазикот е една од најмоќните алатки за унификација на нацијата. Повеќе