таг: пиење

Американците изгореа за „сирова вода“

Самиот термин „сирова вода“ звучи како да е скован во сатирични потреби за исмевање на денешната пасија за сè што звучи природно и негибнато од технологија. Но, сатирата каска зад лудилото на оние кои, опседнати со здравјето, се подготвени сешто да проголтаат.  Повеќе

Зошто хемичарите инсистираат дека вискито треба малку да се разводни
Како да пиете за Нова Година а да не бидете "оној кој се уби"

Првиот и најдобар совет гласи: не пијте. А откако овој совет ќе наиде на масовна граѓанска непослушност, да видиме што е second best. Спојлер: не, не постои лек за мамурлук. Да не беше таа (праведна) казна која ни ја приредува мамурлукот, што ќе не спречуваше да се тркаламе секој ден? Повеќе

Како се вика „пијам да се опијам“ на француски?
Лингвистички отпор

На Французите мора да им се оддаде почит за напорот да стават јазична, па оттаму и културна брана, од туѓите влијанија. Секако, тие на долги стази ќе се покажат залудни. Но барем идните генерации ќе знаат дека некој некогаш се обидел. Повеќе

Како да (не) пиеш
Славните писатели советуваат

Писателите се познати „љубители на добрата чашка", но некои од нив точно знаат како треба да се прави оваа работа за ем да уживаш, ем да не испаднеш сељак. Еве некои од нивните совети. "Don't drink and write" сепак не е најчестиот. Повеќе