таг: мијанмар

Кога политичар ќе фати да рецитира погрешна песна на погрешно место
Кој наш знае поезија наизуст?

Во случајов тој е Британец и се вика Борис Џонсон, актуелен државен секретар за надворешни работи на оваа земја. При посета на Мијанмар тој реши наизуст да кажува песна од Киплинг. И не можеше да сфати зошто толку упорно го запираат во таа намера. Повеќе

Балканскиот карактер на Мијанмар и Рохинџите

Занимливо е да се мозга како еден замислен просечен Македонец ќе ја прочита (доживее) приказната за Мијанмар и Рохинџите. Дали во Рохинџите ќе ги види македонските Албанци (заради нивниот муслиманскиот сепаратизам) или пак нивната ситуација повеќе ќе му асоцира на Македонците во Грција (заради обесправеноста и проблемот со името). Меѓу нас кажано, оваа енигма се потпира на една луда идеја: дека просечниот Македонец воопшто ќе прочита за што се работи. Повеќе

Провери сам, да не проверуваме ние

По 50 години, властите на Мијанмар одлучија да ја укинат цензурата на вестите во земјата. Нормално, има и едно "ама" во укинувањето. Повеќе