таг: леонард бернштајн

Кој е шеф: солистот или диригентот?
100 години од раѓањето на Леонард Бернштајн

Обраќањето на диригент пред концерт не е нешто необично. Но диригент да се огради од изведбата, пред да биде исвирена една единствена нота е незамисливо. Па сепак, тоа се случило, во Карнеги Хол, во 1962. Повеќе

Дали може да се научи да слушаш музика?
#СакамКласика

Се разбира дека нема потреба да знаеш што е тоа „канон" или „арпеџо" за некое парче музика да те погоди право в срце. Но што ако има начин некој да ти го анализира нота по нота, а сепак да не ти го расипе, туку напротив да направи уште повеќе да го цениш? Повеќе