таг: лексикон

„Сплит за почетници: абецеда на градот" од Ренато Баретиќ и Ивица Иванишевиќ
Букбокс читанка

Бескрајно шармантен, неофицијален туристички водич за град-антички побратим на Скопје, во кој се наоѓа најтесната улица на светот, а ако сте доволно љубопитни, и најширокиот поглед на свет.  Повеќе

„Гевгелексикон" од Стефчо Стефанов
Букбокс читанка

Оние кои го следат Букбокс знаат за нашата желба за промовирање на измислени, но и подзаборавени а прекрасни зборови од нашите дијалекти. Затоа уште на невидено го поздравивме излегувањето на лексиконот-збирка зборови од гевгелискиот, кој нам од „северот" ни звучи токму како странски. Повеќе