таг: Kурт Вонегат

Направете душата да ви расне
Писмо на Курт Вонегат до средношколци

Во 2006, на ученици од едно средно училиште во Њујорк им била дадена задача да си ја тестираат моќта на убедување преку пишуван текст - да натераат некој од нивните омилени автори да го посети школото. Испратиле многу писма, но им одговорил само еден. Повеќе

Вонегат до Кенеди
Кратко и скромно

Вонегат во 1960 имал 38 години, два објавени романа и биографија која успеал да ја зипува во два пасуса нудејќи му се како волонтер на тогашниот кандидат за претседател, сенаторот Џон Ф. Кенеди. Една реченица во неа е посебно шармантна. Повеќе

Биди си ти
Најтешката задача за секој писател

Во Букбокс, а и во off.net, често пристигнуваат текстови на читатели кои од нас бараат мислење за тоа што го напишале, дали „вреди" да се пишува, како „треба" тоа да се прави. Повеќе

Пива со вкус на книги
Тwo beer, or not two beer

Пивата на Rogue Ales (нешто како пива за никаквеци) и до сега биле познати по експериментите со вкусовите на пивата, кои се ноќна мора за ортодоксните пивопии, a радост за останатите. Ама сега решиле во пивото да замешаат и книжевност. Буквално. Повеќе

Базен, виски и џез
Нова книга-преписки на Вонегат

Неодамна беше објавена за фановите долго очекуваната збирка преписки на Курт Вонегат, со неговите пријатели, колеги и читатели. Зборуваме за време кога луѓето навистина пишувале писма, во кои навистина нешто кажувале. А Вонегат има што да каже, дури и кога зборува за сосема обични работи. Повеќе

; - љубовна приказна
Дали да ги слушате советите за пишување?

Како вљубеник во интерпункцијата и во сето она што таа може да го стори овој текст ептен ме бендиса. Тој се однесува на едно „копиле" од знак, ни точка ни запирка, кој може и тоа како да биде креативно употребен, ако се најде во вистинските раце.

  Повеќе