таг: кристофер колумбо

Базирано на вистински настани
Колумбо ситно брои во Америка

Основата по која во Америка се слави Денот на Колумбо е прилично очигледна. Основата по која народ почна масовно да бара укинување на празникот од година во година им станува поочигледен на се повеќе луѓе. Повеќе

По патот на тутунскиот чад од Кариби до Прилеп
Жената, пушката и тутун-кесата не ја давај никому

Драган од Охрид, кого сите на каравелата "Санта Марија" го викаа Алонсо де Охеда* не чекаше да биде повикан од Адмиралот и да добие наредба. На 12 октомври 1492 тој прв со своите двајца најдобри другари, Мигуел и Раул, скокна во чамец подготвен за спуштање на брегот на Новата земја, кон која, со така измешани чувства на надеж но и сè повеќе страв тргнаа од Гранада на 12 мај 1492. Повеќе

Вистинскиот Кристофер Колумбо

Немало никаква херојска авантура, туку само крвопроливање, не треба да се слави Денот на Колумбо, своевремено напиша во својата книга A People's History of the United States, историчарот Хауард Зин. Повеќе