таг: кралеви

Црвените ѓаволи ги надвикаа Кралевите

Група од стотина навивачи на Манчестер Јунајтед со пиво и песна се веселеа пред кафуле спроти Мајка Тереза. Во еден момент кортео со фанови на Реал Мадрид им упадна на проаѓање. Средбата мина без судир, туку со уште погласно навивање на Англичаните. Повеќе

Африканските кралеви

На страна овие регуларните владетели, во Африка и ден денес има над 100 племенски кралеви, чиј збор, моќ и мудрост и понатаму се почитува. Фотографот Даниел Лејн објави книга со нивни фотографии и нивните приказни. Ова се дел од африканските кралеви. Повеќе

Кодот на Кирил и Методиј
Глаголицата и француските кралеви

Да не беа светите браќа кој знае со кое писмо ќе го пишувавме овој текст. Но најстарата позната словенска азбука која тие ја создале, не е кирилицата, туку глаголицата. Токму на ова писмо е напишано Евангелието од Ремс (Évangéliaire de Reims), богат илустриран ракопис со древно словенско потекло, врз кој се заколнувале француските кралеви. Повеќе