таг: економска криза

Како Португалија се оправи одбивајќи да стега каиш

Во една точка на кризата, Португалија реши да ги батали дифолтните решенија на ММФ, Германија и другите меѓународни кредитори: кратете трошоци, стегајте каиш а ние ќе ви даваме нови кредити за да може да ги плаќате старите. Еве ја сега, се крева на нозе па дури и ЕУ ѝ признава дека нашла подобар модел за излегување од криза. Повеќе

Како да убиеш држава преку ноќ?
Репортажа од Кипар

Проблемот беше во банкарскиот сектор кој е 8 пати поголем од целокупната кипарска економија, додека европскиот просек е 3.5. Најголем удел во тоа имаа руските фирми. Тоа страшно ѝ пречеше на Германија. Повеќе

"Недопирливите" на Барак Обама

Frontline на PBS (јавниот радиодифузен сервис на САД) направи сериозна едночасовна анализа за тоа како чаушите од Вол Стрит избегнаа казни за измамите кои доводеа до светска економска криза и што сè администрацијата на Обама не направи за да ги поштеди олигарсите. Видео

Свадбени октани

Сликајќи за својот 'Projet Méditerranée', белгискиот фотограф Ник Ханес налетал на чуден начин на кој Грци реагираат на економската криза. Повеќе