таг: Џими Картер

Како почнала традицијата шампионите во НБА да одат во Белата куќа кај претседателот

И не само од НБА, туку од сите најголеми спортски првенства во САД, шампионите регуларно почнале да ја посетуваат Белата куќа во ’80-те кога на власт најчесто биле претседатели од Републиканската партија: прво Реган, а потоа и Џорџ Буш. Повеќе

Ја пијат ли Американците тоа нафтата?

Американците сакаат да се лидери во многу работи, особено во големите прашања какви што се енергетските проблеми на оваа планета. Па сепак, тие како 5% од светското население трошат 20% од глобалните енерго ресурси. Политичката цена на тоа в лице да им се каже дека треба да олабават е висока. Прашајте го Џими Картер. Повеќе

Олигаргхијата владее со изборите
Џими Картер:

Поранешниот американски претседател Џими Картер изнесе тешки обвинувања за постоечкиот изборен модел во САД нарекувајќи ја земјата олигархија која има неограничени можности за политичко подмитување. Повеќе