таг: дежуловиќ

Je suis Дежуловиќ
По една судска пресуда

Три години по објавувањето на еден текст на Дежуловиќ, судот одлучи дека Слободна Далмација треба да им плати отштета на навредените. И наместо уредникот кој го одобрил текстот зад застане зад новинарот, тој одлучи да ја прекине соработката со добитникот на највисоката европска награда за новинарство. Колегите се солидаризираат, а тој повторно во случајов гледа нешто добро -  се чувствува како да е 1990, а тој млад и полетен.  Повеќе

Шарлиевите ангели
Дежуловиќ во чест на соборците

Во 1994 членови на редакцијата на Шарли Ебдо доаѓаат во Сплит и прават репортажа за градот и за колегите од Ферал Трибјун. Дежуловиќ сега им ја посветува оваа колумна на своите соборци, сè уште тврдоглаво верувајќи - дека љубовта е посилна од омразата. Повеќе

Дежуловиќ во Скопје
Та-наа!

Ако го пребарувате на нашиов сајт ќе ви се појават 23 статии, меѓу кои преведени текстови, интервјуа или осврти за негови книги. И до сега, значи, сме користеле секакви прилики да го спомнеме и да го испочитуваме, но овој пат за тоа има и посебен повод - човекот ни е тука. Повеќе