таг: Данило Киш

Бошњаците бараат забрана на Његош... во Црна Гора

Повеќе бошњачки организации бараат од министерството за образование и култура на Црна Гора да ги забранат и тргнат од училишната програма „Горски венец“ на Петар Петровиќ Његош и „Пешчаник“ на Данило Киш. Повеќе

„Не биди во опозиција, затоа што ти не си наспроти“
Мудри совети на Данило Киш

Во манир на „Писмата до младиот поет“ на Рилке, Киш дава одлични совети, не само за младите писатели, туку воопшто за сите млади луѓе. Доволно сме стари да знаеме дека сето ова е точно. Повеќе