таг: бајка

Измамникот кој ги убедил Германците дека Ивица и Марица се вистински

Eдна од оние лажни вести која е направена за да исмее и поучи - дека голем дел од она што се продава како наука и археологија може да е чиста измама. Но луѓето толку сакале таа да биде вистина, што овој поучен аспект некако паднал во сенка на сензацијата. Повеќе

Покемон - од надреална бајка до ловечка приказна

Оригиналната нарација на видео играта ги има сите карактеристични на класична иницијациска бајка. Новата верзија е многу поедноставена, и главно се состои во ловење и заробување, без некој посебен подтекст. Но за многумина и ова е доволно чудесно. Повеќе

Црвенкапа каква што не била

Клипот е базиран на вистинска бајка. Бајка што сте ја слушале и гледале, ама никогаш вака. Повеќе