таг: 2018

„Правда“ е збор на годината според Меријам-Вебстер

Изминатата година овој збор бил во првите 20-30 пребарувања на сајтот на издавачот на познатите речници на англиски јазик. Расна, социјална, економска - сите овие биле во центарот на американската (и не само американската) дебата. Повеќе

Ози мен рецензија на 2018

Човекот се зафаќа да зборува само за негов сектор - вирални видеа и настани, и тоа без некое посебно подредување, туку на прва, како му дојде. П.С. и на него не му е јасно што ТикТок. Повеќе

Најдобри книги за деца 2018

Изборот е од книги на англиски јазик, како идеја за нивно преведување, или за поттикнување на домашните автори повеќе да пишуваат за деца. Повеќе

Најдобри книги за наука во 2018

„Најдобри“ можеби и не е најобјективна квалификација, но да речеме дека ова се научно-популарните книги кои изминатата година привлекоа најголемо внимание затоа што пишуваа за импликациите на нови откритија и експерименти, но и за до сега ретко истражувани аспекти од историјата на науката. Повеќе

Нечии омилени 25 филмови од 2018

Не мора сите да ги гледате, не мора сите да ги знаете, не мора ни сите да ви се допаѓаат. Кога сме веќе тука, не мора ни видео обројувањево да го изгледате. Ама па би било штета да го пропуштите. Традиционално од Дејвид Ерлик. Повеќе

Доделена наградата за лош книжевен секс 2018

Во рубрикава неуморно, веќе шест години, го следиме доделувањето на ова непрестижно признание. И не гледаме причина да ја прекинеме традицијата. Повеќе

Виолетова ќе биде бојата на 2018

Според компанијата Пантон таа симболизира визионерство, космички широчини и длабочини, мисловност. Баш да видиме дали 2018 одеднаш ќе се обои виолетово.  Повеќе