таг: 1917

Револуција? Која револуција?

Големиот, вековен јубилеј од револуционерните настани Русија нема официјално да го слави затоа што и 100 години подоцна, руското општество е длабоко поделено што тоа се случи во таа 1917-та година. А и Путин нема херој од тоа време со кој би сакал да се поистовети.   Повеќе

Ја викале госпоѓа Шерлок Холмс

Пред неколку дена излезе книга посветена на вистинска приказна за најпознатата жена-детектив од Њујорк од 1917. Сто години по нејзиниот најпознат случај, авторот Брад Рика потсетува на оваа прониклива и храбра жена, првата регионална јавна обвинителка на САД. Повеќе