таг: виолончело

Проектот на Јо-Јо Ма да го свири Бах на 36 локации

Во август 2018 славниот виолончелист почна двегодишно патување, кое вклучува изведба на шесте суити за соло чело на 36 локации. Тие истовремено се и првите кои тој ги научил како дете, кога почнал да свири на 4 годишна возраст. Повеќе

Концерт за виолончело, бомбардери и славеј

На 19 мај 1924, само две години по раѓањето на радиото Би-би-си, слушателите за прв пат преку радио брановите можеле да слушнат исклучителен дует во живо од една градина во Англија.  Повеќе

Цепелин, Џоплин и Хендрикс на виолончело
Нов албум на „божицата на челото“

Финтата на свирење кавери на овој инструмент како да се потроши по успехот на метал-челата на Апокалиптика или на хрватските 2Cellos и нивните обработки на Мајкл Џексон или AC/DC. Но освен што жена на виолончело е многу посекси, Maja Беисер (Maya Beiser) е и повеќе по стариот добар рокенрол. Повеќе