таг: тејт

Грчкиот уметник кој и на 93 години си игра со магнети

Денес, 3 јули, во галеријата Тејт во Лондон се отвара изложба на Такис, кого го нарекуваат пионер на кинетичката скулптура. Иако нема ништо натприродно во неговите дела, тие делуваат како врз нив да дејствува некаква невидлива, магична сила. А истите се продаваат и за магично големи суми. Повеќе

Нов тренд: бавно гледање

После бавно јадење и бавно мислење, доаѓа бавно гледање. Го воведува британски музеј, кој од посетителите бара да стојат пред секоја слика барем триесет минути. Повеќе

Галерија во која ти нудат чоколадо додека гледаш слика
Отворен Тејт Сензориум

Лондонскиот Тејт денес ја отвара долго најавуваната изложба која истражува дали вкусот, допирот, мирисот и звукот го менуваат начинот на којшто ја искусуваме уметноста. Повеќе

Ноќна прошетка низ Тејт со робот
Разгледување на раат

Од утре, 13-ти август, па во следните пет вечери, со логирање преку интернет ќе можете да талкате низ галериите на британскиот музеј, контролирајќи еден од четирите роботи. Повеќе