таг: сепаратизам

Балканскиот карактер на Мијанмар и Рохинџите

Занимливо е да се мозга како еден замислен просечен Македонец ќе ја прочита (доживее) приказната за Мијанмар и Рохинџите. Дали во Рохинџите ќе ги види македонските Албанци (заради нивниот муслиманскиот сепаратизам) или пак нивната ситуација повеќе ќе му асоцира на Македонците во Грција (заради обесправеноста и проблемот со името). Меѓу нас кажано, оваа енигма се потпира на една луда идеја: дека просечниот Македонец воопшто ќе прочита за што се работи. Повеќе

Изборна победа на каталонските сепаратисти

Резултатите од изборите за регионалниот парламент на Каталонија сепаратистите ги толкуваат како јасен мандат да ја отцепат од Шпанија моќната 7,5 милионска област во која се наоѓа и Барцелона. Повеќе