таг: сајбер команда на сад

Како да не спречиш сајбер-војна со Русија

Њујорк тајмс објави дека САД успеале да упаднат во руската енергетска мрежа и да постават малвер способен да го наруши нејзиното работење, кој ќе седи таму како мерка за одвраќање на Русија од сајбер-напади против САД. Во реакцијата Кремљ не изгледаше многу предомислен, туку порача дека дури и таква закана е поверојатно да донесе до војна отколку да ги пишмани. Повеќе

Американците активно работат на хакирање на руската електрична мрежа

Првите обиди за упад се направени во 2012, на сред од мандатот на Обама, и нема докази дека во тоа време хакерите на американската влада успеале да изгасат некој дел од електричната мрежа. Со доаѓањето на Трамп стратегијата преминува во отворен напад во кој сајбер силите на САД успеале да вметнат свој малвер во електричната мрежа и во други мети, открива Њујорк тајмс. Повеќе