таг: порака

Милчо Манчевски: „Книгите ми помогнаа да си го најдам местото во светот“
Македонската порака за Меѓународниот ден на книгата и авторското право

23 aприл е Меѓународен ден на книгата и авторското право, кога традиционално се упатува порака од УНЕСКО, но и од сите земји кои го одбележуваат овој ден. Оваа година македонската ја напиша Милчо Манчевски. Повеќе

Дали ни е потребен театар?

Интегралната порака по повод светскиот ден на театарот од рускиот режисер и професор Анатолиј Василев. За сите оние на сцената, во гримиорните и зад кулисите, кои прават за миг да го подзаборавиме, или напротив, со поинакви очи да погледнеме кон она што ни се случува во еден друг театар - реалниот живот. Повеќе