таг: планети

100 години од премиерата на „Планети“ на Холст: меѓу астрологијата и астрономијата

„Планети“ опус 32 е оркестарско дело во седум става од англискиот композитор Густав Холст. Секој од нив е наречен според планета во сончевиот систем и нејзиниот астролошки „карактер“, опишан од страна на авторот. Дали и денес тие се само метафори, или науката ги потврдила неговите толкувања? Повеќе

Ако ви се бега од оваа планета а се надевате на друштво

Научници од универзитетот во Порто Рико изготвија каталог на планети надвор нашиот сончев систем кои се потенцијално вселиви и погодни за живот. На нивното мени моментално има 32 планети. Повеќе

Што ако го снема Сонцето?

Откако утврдивме дека без кислород не нè бива ни 5 секунди, да видиме што ќе се случи ако Сонцето одеднаш го снема. Приказната започнува 8 минути потоа. Повеќе