таг: образовни реформи

Како заврши образовната донација на Закерберг од 100 милиони долари?

Како и нашите, и американските медиуми обично им даваат голем публицитет на милионските донации но подоцна ретко кој проверува како тие завршиле. Пред некоја година Закерберг од Фејсбук донираше 100 милиони долари за школите во Њуарк, една од најбедните заедници во Америка. Што се случи со тие пари? Нишчо особено.  Повеќе

Никој не ги проверува реформите

ОЕЦД прави анализа во која пресметува дека нивните земји членки (вкупно 34) од 2008-ма до 2014-та имаат спроведено 450 образовни реформи. Од нив, само секоја десетта била анализирана за нивното влијание врз образованието на децата. Повеќе

Учење по теми, а не по предмети
Eдна поинаква реформа

Без секирации, ова не е најава на уште една реформа на нашиот образовен систем, за којшто не можеме ни да претпоставиме кога би созреал за една ваква не бирократска, туку длабока концептуална промена. Без страв од рушење на својот актуелен висок образовен углед, оваа реформа ја спроведува - Финска. Повеќе