таг: МПЦ

„Среде пустинската убост“, разгледница од Бигорски
Како ќе го браниме името на нашата Црква вака анонимни?
Реакција на Арсениј

Писмена реакција по повод пишувањата дека на анонимни извори во Синодот на МПЦ, некому се прелеала чашата кога архимандритот Арсениј визуелно го подржал Мовембер а и бил виден во кафулиња. "Зарем некој уште мисли дека треба да сме видени само на настани за кои постои црковна тарифа?" прашува Арсениј во својот одговор.   Повеќе

Минаха години
А ќе речеш шо се 20

Велат дека секој монах на прашањето што би бил кога повторно би се родил, oдговара со: монах.

И јас сум еден од нив.

Зошто?

Бидејќи само преку тој подвиг, можеме да ги разбереме зборовите на св. Антониј Великиот: "Јас од Бога не се плашам, јас Бога го сакам."

Отец, сега веќе Владика Пимен Повеќе