таг: кинематографија

Мартин Скорсезе да се дообјасни околу Марвел

Пред некое време Скорсезе изјави дека Марвел филмовите „не се кинематографија“, па раја се фати за „кука и мотика“ (сето тоа на интернет, во реален живот сè му беше по старо) и сега режисерот одлучи на широко да објасни што точно мислел со изјавата (како тоа нешто да ќе смени). Повеќе

10-те најдобри директори на фотографија на сите времиња
Дали сте чуле за Алис Ги Блашè?
првата режисерка во историјата

Иако била првата жена-режисер на играни филмови, за неа до скоро не знаеа ни Џоди Фостер, ни Роберт Редфорд, ни Бен Кингсли. Сега двајца ентузијасти снимаат документарец за неа, кој ќе ѝ го зацементира неправедно одземеното место во филмската историја. Повеќе