таг: грегзит

Тајниот план на ЕУ за нагло грчко излегување од Унијата

Документот под наслов „Хрватското приклучување кон Европската унија,“ што ЕУ го разработува од 2012 всушност е апокалиптично сценарио за најјужната членка на Унијата во времето на нејзината најголема финансиска криза. Изборот на насловот на документот е од страв дека ако се дознае за неговото постоење тоа веројатно ќе значи и конечен крај. Повеќе

ЕУ го сработи брегзит по грчки рецепт

Без разлика што двете држави немаат никаква сличност во однос на пари и моќ, ЕУ имаше слична стратегија за справување и со двете. Со таа разлика што за Грците, планот остана во фиока. Повеќе