таг: глен гулд

Кој е шеф: солистот или диригентот?
100 години од раѓањето на Леонард Бернштајн

Обраќањето на диригент пред концерт не е нешто необично. Но диригент да се огради од изведбата, пред да биде исвирена една единствена нота е незамисливо. Па сепак, тоа се случило, во Карнеги Хол, во 1962. Повеќе

„Врева на времето“ од Џулијан Барнс
Букбокс читанка

Прв роман на Барнс откако доби Букер во 2011 за „Ова личи на крај“, ова е далеку послабо дело, чија единствена добра страна е што, на додуша прилично емоционално воздржан начин, го опишува односот помеѓу уметникот и Моќта - таа „мачка што ги остри канџите од неговата душа“. Повеќе