таг: Eдисон

И би (паметна) светлина

По паметните телефони, телевизори, часовници, фрижидери и автомобили, на ред дојде паметни да станат и сијалиците. Само ние луѓето глупави ќе си останеме. Повеќе

Дали би поминале кај Едисон?

Томас Алва Едисон имал енциклопедиско знаење и со текот на времето сè повеќе се фрустрирал од фактот дека за работа му се пријавуваат трупови со факултетски дипломи. За да го измери знаењето на кандидатите за работно место во неговата компанија, составил листа од 150 прашања. Повеќе

Четворица славни „багабонти“ под шатори
фото архива

Во август 1918, кога имал 81 година, писателот Џон Бароуз заминал на 12 дневно патување со 71-годишниот Томас Едисон и помладите бизнисмени Хенри Форд и Харви Фајрстоун. Фотографиите сега се достапни онлајн, преку библиотеките на Универзитетот Харвард. Повеќе