таг: даночно олеснување

Трамп тера социјализам за богатите, а капитализам за сите останати

Во неодамнешното обраќање пред Конгресот, Трамп прогласи дека „Америка никогаш нема да биде социјалистичка држава“, притоа игнорирајќи дека таа е станата жариште на социјализмот, барем на социјализмот за богатите. Повеќе

Непрофитниот сектор вреден милијарди долари

Слејт 90 е список на 10-те најголеми непрофитни организации по приходи во секој од деветте различни непрофитни сектори што ги одредува американското УЈП. Парите што се донираат во непрофитни организации се еден од начините за ослободување од данок, односно пари кои инаку (по правило) би требало да завршат во буџетот на земјата. Повеќе

Амазон Британија успеа да плати само 7,4 милиони фунти данок на продажба од над 7 милијарди фунти

Од Амазон објаснуваат дека сумата не е за чудење и дека помалиот данок е последица помалиот профит. Помала затоа што годинава нивните сметководители успеаа на државата да и испорачаат два пати помалку данок отколку минатата година. Повеќе