таг: Борислав Пекиќ

Колку млеко дава бикот?
Пекиќ за јазикот

Предизборните кампањи се веројатно најдобрите моменти за муабет околу моќта на јазикот, да заведува, заобиколува и (не)чесно да ја толкува стварноста. И за предупредување дека не е од некоја корист ако бикот цело време го викаме крава, затоа што ќе дојде моментот кога него ќе треба да го измолземе. Повеќе

Рецепт за идеално лоша држава
Борислав Пекиќ

Наспроти Платон, кој се обидуваше да ја дефинира добрата држава, Пекиќ ги наведува критериумите според кои една држава сигурно не е таква. Почнете да штиклирате - ако во реалноста не препознаете ништо од сето ова, блазе си ви. Повеќе