таг: холандија

Холандија веќе беше доминантно муслиманска
Колонијална амнезија:

Холанѓаните со децении успеваат да работат на својот имиџ на толерантни и лежерни луѓе кои си бркаат работа и не се мешаат во туѓи животи. Па сепак, малку е чудно како масовно се заборава дека само до пред 70 години и тоа како се мешаа; со војска, окупации и масовни убиства. Сè за тија пусти пари. Повеќе

Како Вилдерс победи така што изгуби

По ЕУ ходниците со олеснување се примија резултатите од изборите во Холандија бидејќи Трамповизија - барем за сега - не се прелеа и на стариот континент. Но, либералите повторно извлекуваат погрешни заклучоци. Дури и братот на поразениот Вилдерс вели дека ваков исход му одговара на Герт и е токму тоа што очекувал.  Повеќе

Како се случи анти-исламска партија во Холандија?

За нација позната по толеранцијата по најразлични основи Холанѓаните на крај може да му дадат некарактеристично многу гласови на еден од најмалку толерантните меѓу нив - Герт Вилдерс. Повеќе

Холандија памти колку вреди детски прст

Холандија комплетно ќе ги замени металните клупи од постројките за јавен превоз за кои неодамна беа дадени 100 милиони евра, само затоа што деца си ги фаќале прстите во нивните дупки. Повеќе

Холанѓанецот крена глас против клетиот скутер

Заради некаква дупка во законот, скутерите успеаа да им се протнат на Холанѓаните право на патеките за велосипеди, и ова многу почна да им крши филм на уживателите во велосипедската утопија. И не е дека овие безмоторниве се пицајзли, туку се проценува дека во Амстердам има околу 35.000 скутери. Повеќе

Како најголемиот талент на Ајакс и ѕвезда на Арсенал станал просјак
Сторија за Глен Хелдер, првиот играч кој Венгер го избркал

Глен Хелдер бил роден за фудбалер. Имал дриблинг на кој му завидувале од Јохан Кројф и Денис Бергкамп до Ван Перси и Марк Овермарс. Но единствен противник кој не можел да го дрибне била зависноста од коцка која му земала сè што имал во животот. Повеќе

Холандските возови шибаат 100% на ветар

Директорот на холандските железници се врза за ветерница и се заврте со неа за да прослави што нивните електрични возови почнаа да возат на чиста енергија. Директор во македонски железници веројатно би одбрал да го врзат за шина. Колку овде доцнат возовите, да се изнаживее. Повеќе

Благајникот од циркус и помошен готвач што заигра за Милан

Фудбалот е заебана игра. На секој млад талент кој се пробива има дваесет млади таленти кои пропаѓаат. Малку се оние на кои им се насмеала среќата, како на пример на Харви Езајас кој беше член на Милан во славните денови а никој не го знае. Повеќе

Како никогаш повторно да не залепиш велосипедист со врата од кола

Има нешто што по основа на географско потекло и пракса се вика "холандско посегање" и иако звучи како име на многу конкретен фетиш, всушност е потег кој ќе помогне околу еден од најголемите стравови на секој градски велосипедист - да не му отвориш врата од кола пред нос. Повеќе