таг: жил верн

Пат околу светот за 80 дена со Ербиенби

Кога Жил Верн ја објавил својата книга во 1873, патниците немале ни Букинг ни Каучсурфинг ни Гугл мапс. Сепак, подвигот на Финеас Фог да ја обиколи планетата и денес изгледа прилично амбициозен, освен ако некој не ти го организира така за ти само да се појавиш. Со полн џеб пари и пар визи. Повеќе

Новинарката од 19. век која го пропатува светот за 72 денa

Во 1887 американската новинарка Нели Блај направила да ја затворат во озлогласен азил за ментално болни, со што станала првата „новинарка под прикритие". Но нејзините авантури не застанале тука. Следело рекордно брзо пропатување низ светот, на кое го сретнала и Жил Верн. Повеќе