таг: Википедија

За Јувентус се чита повеќе од Меси и Роналдо

Седми најпосетен сајт за 2015-та е оној на Википедија. Во Италија повеќе читале за Валентино Роси отколку за Интер и Милан. Повеќе

Википедија ќе ги тужи САД за прислушување

По основа на прекршување на Првиот амандман (за слобода на говор) и четвртиот амандман (кој штити од незаконски претрес), Викимедија фондацијата ќе поднесе тужба против НСА и Департманот за Правда на САД за целото прислушување што се случи во земјата. Повеќе

Еден Ерменец, една статија во Википедија

Пишувањето статија во Википедија е национална должност на Ерменците, и новата кампања на темата очекува од секој еден Ерменец да напише (или уреди) барем една статија во он-лајн енциклопедијата. Повеќе

Википедија не е матичен лекар

По педнатна проверка на медицински статии во најпознатата светска веб енциклопедија, научниците предупредуваат таа внимателно да се користи бидејќи содржи куп грешки поврзани со здравјето.  Повеќе

Википедија на 1.193.014 страници
Чуму?

Ќе има илјада тома, со над четири милиони статии од 20 милиони волонтери. И ќе биде отпечатена на хартија.  Повеќе

Звукот на Википедија
само немојте да ни заспиете

Ѕвончиња, жичани инструменти, длабоки и високи тонови, придружени со психоделични шарени кругчиња. И сето тоа генерирано од корисниците на најголемата интернет енциклопедија. Повеќе

Големата родова преселба на Википедија
Писатели и жени-писатели

Додека локално ја решаваме дилемата дали жената е темел, столб, тераса или лоџија на семејството, Американците си имаат свој проблем: сите писателки на Википедија, полека исчезнуваат од категоријата „Американски романсиери" и мигрираат во башка-башка категорија - пак романсиери, ама жени. Повеќе

Зошто Википедија собира пари кога не и требаат?

Википедија моментално е преполна со пари, а и покрај тоа секоја година успева да собере повеќе донации отколку што и требаат за да функционира. Повеќе

Википедија е отприлика готова

Може ли енциклопедија која ја работи жива заедница и е постојано отворена за нови информации воопшто да биде готова? - Може, вели историчар. Повеќе