таг: тери прачет

Наивна 1996

Годината е 1996, Тери Прачет во име на Џикју магазин го интервјуира тогаш најбогатиот човек на светот и олицетворение на компјутерската револуција, Бил Гејтс. Го прашува и за чудесијата по име интернет, и споделува една крајно опскурна идеја во тоа време - а што ако некој излаже на интернет? На Гејтс не му се верува дека такво нешто би можело да се случи. Повеќе

Необјавените дела на Прачет уништени со ваљак

Во март 2015, Тери Прачет, по долга борба со ретка форма на Алцхајмер, се ракуваше со смртта. Деновиве е остварена неговата последна желба. Повеќе

Тери Прачет конечно се ракуваше со Смртта

40-те книги од серијата Discworld, продадени во 85 милиони копии на 37 јазици, црната шапка со широк обод со која повеќе личеше на урбан каубој отколку на „сер" и неговото залагање за правото на еутаназија, се работите по кои ќе биде запамтен човекот во чии дела Смртта сака мачки, пилешко со кари и луди журки. Повеќе

Теорија за неправда или зошто богатите се богати

Семјуел Вајс е измислен лик (полицаец) од стрипот Discworld на Тери Пречет. Ова е неговата теорија за социоекономска неправедност. Се базира на чизми. Повеќе