таг: Сталинград

2 февруари 1943, крај на Битката за Сталинград

Еден детаљ од крајните денови на Битката за Сталинград: ... Германците развија техника во која на прозорите ставаа мрежа од жица за да се заштитат од гранати. Советите одговорија со ставање јадици на гранатите за тие да се закачуваат на мрежата... Повеќе

Битка за името

На едните им е ужасно битно да го задржат името, на другите исто толку битно да го освојат името. Милион луѓе ваму, милион таму – крв до колена. Сталинград, пред 70 години. Повеќе