таг: манастир

Зошто Сервантес сакал да биде погребан под манастир?

400 години од неговата смрт, Шпанија ќе организира официјален погреб на Сервантес, откако во јануари археолозите потврдија дека остатоците погребани под Манастирот на босоногите Тринитаријанки во Мадрид се на славниот шпански писател. Тоа било неговата последна желба, да биде во близина на калуѓерките кои му го спасиле животот.  Повеќе

Nomen est omen
Едно име имаме

Ако слушнете некој да се спрема да крсти дете Пимен, пишете ми. Ќе го крстам нит по стара, нит по нова тарифа туку бесплатно.

Од ќеф. Повеќе

Толку од off
Кога тетката ќе стивне...

Денови тешки, тмурни, неизвесни и посни, и таман за повторување: Господи Исусе Христе, дај ми да потрае неосудувањето. Не сакам да не јадам месо, а да го изедам мојот брат. Повеќе