таг: Лудвиг Витгенштајн

Tajниот партнер на Витгенштајн чија смрт го скршила филозофот

Се викал Дејвид Хјум Пинсент. Му бил (најверојатно) платонска љубов на големиот логичар и филозоф, извор на негова стабилност и верен придружник. Денес малкумина го признаваат неговото влијание врз ликот и делото на Витгенштајн. Повеќе

Витгенштајн: „Ќотекот е од рајот излезен“

Австриски филозоф го има напишано неговиот славен „Логичко-филозофски трактат“ во 1918. Тој е прв пат објавен во Германија три години подоцна. Што правел Витгенштајн во меѓувреме? Бил селски учител. Повеќе

50 причини зошто да го сакате Витгенштајн
„Немој да брзаш!“

Некако чувствуваме дека оваа статија ќе биде масовно шерувана. Зошто? Затоа што е за еден од најоткачените меѓу филозофите, кој со само една објавена книга во текот на животот, и тоа од само 75 страници, оставил траен печат. Нам додуше ни е доволна само една причина за да го цениме, неговото: „За она за што не може да се зборува, треба да се молчи". Повеќе