таг: Кирил и Методиј

Кириле, не се опуштај!

Си повторуваме бисери од студентски семинарски за да им честитаме на оние генерации што успеаа да станат луѓе, и оттаму да потсетиме на важноста на просветителската мисија. Која не е лесна, но понекогаш е страшно забавна. Повеќе

Кодот на Кирил и Методиј
Глаголицата и француските кралеви

Да не беа светите браќа кој знае со кое писмо ќе го пишувавме овој текст. Но најстарата позната словенска азбука која тие ја создале, не е кирилицата, туку глаголицата. Токму на ова писмо е напишано Евангелието од Ремс (Évangéliaire de Reims), богат илустриран ракопис со древно словенско потекло, врз кој се заколнувале француските кралеви. Повеќе