Печен зеленчук

Печени моркови и кромид

Вкусен прилог за моркови и кромид.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
50 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

8 лица

Состојки

  • 400 гр. моркови млади
  • 16 кромида мали
  • 1 лажица маслиново масло
  • 45 гр. кафеав шеќер
  • 2 лажици оцет балсамико

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Во плех ставете хартија за печење.

Морковите изчистете ги, а главиците кромид излупете ги и исечете ги на половина. Измешајте го зеленчукот со маслиновото масло и распоредете го на плехот во еден слој. Печете околу 20 минути. Посипете го шеќерот и оцетот врз зеленчукот и убаво промешајте. Печете уште 25-30 минути додека не се испече и карамелизира зеленчукот.

Зачинете со сол и бибер пред служење.

На здравје!

20 декември 2012 - 07:00