Морски специјалитет

Шпагети со ракчиња и домати

Шпагети во сос од ракчиња зачинети со лут буковец.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 375 гр. шпагети
  • 1 лажици маслиново масло
  • 4 парчиња лук ситно сецкани
  • 1/4 лажичка буковец лут
  • 650 гр. ракчиња изчистени
  • 6 домати излупени, извадено семе и ситно сецкани
  • 2 лажици магдонос ситно сецкан

Подготовка

Згответе ги шпагетите според инструкциите на пакувањето. Изцедете ги и зачувајте пола чаша од водата во која се готвеа.

Во тава загрејте масло на средна температура и додадете ги лукот и буковецот. Пржете 1-2 минути. Додадете ги ракчињата и пржете околу 5 минути или додека не се комплетно зготвени. Додадете ги доматите и водата што ја зачувавте. Гответе уште неколку минути. Зачинете со сол и бибер и додадете го магдоносот.

Сервирајте го сосот со шпагетите.

26 ноември 2012 - 07:00